Vi har stängt för säsongen, välkommen åter 2025.
Våra recept · Café Sergels ostkaka · Café Sergels knäcke · Crème Brûlée · Halloncoulis · Memmakaka · Rödbetskaka · Citrontårta · Chokladkaka · Torta della Nonna Smålandese · Brantevikssill · Hallonsylt · Ketchup · Lingonchutney · Potatissallad · Lemon curd ·
På citrusen som blir över från Torta della Nonna brukar vi göra en lemoncurd. Eller apelsincurd, eller limecurd eller vad det nu blir för dagen. Egentligen ska man använda skalet också, men det har vi ju redan använt i kakan och vi är ju smålänningar.
100 gr osaltat smör
2 ägg
2 dl socker
3/4 dl saft från citrusfrukter
Ev. skal från frukterna, om du inte har använt det till kaka innan
Pressa ur saften ur fruktena, koka upp citrussaften, hälften av sockret och smör tills allt löst sig (här har du även i skalen om du använder dem.) Låt svalna lite.
Vispa ägg och och resten av sockret fluffigt och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10–12 dagar.
Tips: Lemoncurd blandad med vispad grädde gen en frisk citronkräm som fyllning till tex tårtor, lägg ihop tårtan några timmar i förväg så blir den riktigt saftig och god. Citronkrämen är också god att servera till kladdkaka.