Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår hemsida. Läs mer om cookies och hur vi hanterar information. Jag godkänner

Öppet: lördagar och söndagar 8 juli–13 augusti.

Instagram Trips Advisor Facebook
Småland for real

Coffea Arabusta


Det finns närmare ett 50-tal olika kaffearter. De enda kaffebönor hittills som kan malas allena för att skapa ett drickbart kaffe är de av arten coffea arabica. De är också de mest använda kaffebönorna. Arabica klassificerades av Carl von Linné år 1753.

Coffea Arabica är den ursprungliga och för oss i Sverige mest betydelsefulla arten. Den härstammar från Etiopien och odlas idag av nästan alla kaffeproducerande länder. Cirka 75% av allt kaffe som odlas idag är Coffea Arabica. Dess milda smak har gjort den omtyckt och den är dyrast av de tre huvudtyperna. Arabicas främsta odlingsområden är Brasilien, Colombia och andra länder i Syd- och Centralamerika samt Ostafrika. Nästan allt kaffe som importeras till Sverige är Arabica.

Coffea Canephora (Robusta) är en stark och oöm art som upptäcktes 1898 i Kongo (nuvarande Zaire). Den odlas i områden med skiftande och opålitligt klimat, bland annat i Indonesien och Västafrika. Robustakaffet har en lite mer bitter och fränare smak. Det är inte lika populärt som Coffea Arabica och därför billigare. Cirka 25 % av det odlade kaffet är Robusta. Det används mycket lite i Sverige.

Coffea Liberica odlas i Västafrika, och svarar för mindre än 1% av allt odlat kaffe.

Men...
för att få fram en bra espresso bör man blanda arabica och robusta. Robustan ger en bitterljuv kick i espresson samt en fantastisk îcremaî, skummet på ytan. Det finns många espressorostningar som stoltserar med 100% arabica, men eftersom vi själva gillar en bra blandning så kallar vi oss ARABUSTA efter de båda bönorna i vårt kaffe.

Vår vanliga espressoblandning innehåller 80% Arabicabönor enligt klassisk italienskt blandning - grunden är från Brasilien och Colombia som sedan kryddas med fina bönor från Centralamerika samt 20% Robusta från Indien med kraftig, lite träig karaktär.

I Brasilien har man nu lyckats att korsa Arabica och Robusta i en böna och det kommer att bli mycket intressant att se när dessa bönor börjar odlas i kommersiell skala. På latin heter denna böna just Coffea Arabusta. (Lär mer här).
Tilläggas kan att vi ansökte om registrering av namnet ARABUSTA innan nyheten om brassarnas framsteg nådde våra breddgrader! Z:)=White Guide Swedish welcome

SERGEL B+B
Bruksvägen 2, Lindshammar
Tel 0383-211 90
Kontakt · Karta · Rumsbokning B&B
Småland for real
Boka eller fråga

×

Boka eller fråga